Devletten Kira Yardım Başvurusu Alma 2023

Devletten kira yardımı başvurusu son dönemdeki artan kiralar sonucu gündeme gelmeye başlamıştır. Kirada oturan insanlar her ne kadar bunun durumu olmayan kiracılara yapılan bir yardım olduğunu sanmış olsada, aslında bu yardımın şartları oldukça hususi şartlar. Bu yardım ihtiyaç sahibi her kiracıya verilmiyor. Yazının devamında bu şartların detaylarını sizler için belirttik.

Kira Yardım Başvurusu Nedir?

Kira yardım başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu yardımı yapabilmek için Kaymakamlıklarla beraber bu işi yürütüyor. Proje kapsamında maddi düzeyi belirlenen düzeyin altında olan insanlara devlet belirli bir süre boyunca para yardımında bulunuyor.

Bunun için ailede çalışan kişi sayısının belirlenmesi ve bu kişilerin aldıkları paranın yetmediğinin ispatlanması gerekiyor. Ayrıca gazi, şehit çocukları ve dul kadınlar için için de ayrıyeten ön plana alınan bir yardım planı oluşturulmuş. Bu yüzden tüm bu maddi yetersizliğin belgelerle beraber kanıtlanması gerekiyor.

Kira Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Kira yardım başvurusu hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hem de kaymakamlık aracılığı çevresince bir çalışma olduğu için birçok kuruluşa başvurma imkanınız bulunuyor. Aileyle ilgili olan kuruluşlara ve sosyal yardım vakıflarına ve de son olarak gönüllü olarak yardımda bulunmak isteyen kurum ve şahıslara bu konuda başvurulabilinir.

Yani bu yardımı alabilmek için birden fazla seçeneğiniz bulunuyor. Ayrıca e devlet üzerinden bulunduğunuz yerde de yardım başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için e devletinize girerek kira yardım başvurusu yazarsanız buradan gerekli bilgilere ulaşarak rahatlıkla kira yardım başvurusu yaparak bu yardımdan yararlanabilirsiniz.

Kira Yardım Başvurusu Kimler Alabilir, Şartları Nelerdir?

Kira yardımları için yapılan başvuruların iki türü bulunmaktadır. İlk olarak maddi durumu yetersiz olduğu için uzun süreli olarak kira yardımı almak isteyen insanların başvuru yapabileceği başvurular. İkinci olarak ise evinin riskli olması üzerine tadilata girdiği için başka bir yerde kiraya çıkan insanlar için yapılacak başvurular. Öncelikle bu yardımların iki türlü olduğunu bilerek ona uygun başvurular yapmanız gerekmektedir. 

İkametgâh değişiminden ötürü kira yardımı almanın şartı olmakta ve ikamet edilen mecburi gidilen bu bölge için devletten yardım alma süresi 18 ay olarak belirlenmekte. Kira yardımı başvurusunda bulunan kişilerin ayrıca kredi kullanmamış olması şartı bulunuyor ve kredi kullanmış olan kişilere ayrıca kira yardımı verilmiyor.

Kira Yardım Başvurusu Formu Doldur

Kira yardımları için alınmak istenen başvuru dilekçeleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlar: Hak sahibi için konut ve iş yeri yardımı, konutta kiracılar için yapılan yardım ve iş yerinde kiracı olanlar için yapılacak yardım şeklinde ayrı ayrıdır. Bu dilekçelere Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sayfasında ayrı ayrı verilmektedir. Kendi başvurunuz dahilinde doğru dilekçeyi buradan temin edip doldurarak gerekli yere teslim edebilirsiniz.

Kira Yardım Başvurusu İstenen Belgeler

Çoğu yardım da istendiği gibi bu yardımın verilebilmesi ve kurumun size bu yardımı verirken sizi tanıması için verilmesi gerekli olan belgeler bulunmaktadır. Bunları sizler için detaylı olarak aşağıda belirttik.

  • Başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı
  • Bankanızın yazılı ve kanıtlı olduğu bir belge
  • Başvuran kişinin son 3 aylık olan bir faturası
  • Başvuru sahibinin doldurup teslim edilmesi gerekli olan başvuru formu
  • Eğer bina riskli olduğu için değişim olduysa raporu
  • Binanız riskli olması sebebiyle yıkıldığından ötürü bu yardım alınacaksa bina yıkım belgesi

Başvuru yaparken eğer yüz yüze yapacaksınız götüreceğiniz belgeler bunlardır. Eğer internet üzerinden yapacaksınız bu belgeleri sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Ayrıca elden teslim edecekseniz başvuru dilekçesini e devlet üzerinden çıkartarak doldurup kuruma teslimini yapabilirsiniz. Bu belgelerin hepsinin doğruluğuna ve eksik olup olmadığına oldukça dikkat edilmedir. Aksi halde başvurunuz geçersiz olacaktır. 

Kira Yardım Başvurusu Son Tarih

Bu süre konutunda hak sahibi olan riskten dolayı kiraya geçen insanlar için geçerlidir. Süresi ise 18 ay olarak belirlenmiştir.

Kira Yardım Başvurusu 1000TL

Kira yardım başvurusu için verilen para miktarı birçok hususa göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin bu para yaşadığınız ile ve yaşadığınız eve göre de değişir. Bu paranın en yükseği 1150 TL’ye kadar olabilmektedir. Peki hangi illere ne kadar para yardımı yapılıyor? Bunu aşağıda belirttik. 

  • 715 TL aylık olarak kira yardımı yapılmaktadır. 715 Tl kira yardımı yapılan iller Çankırı, Artvin, Yalova, Bilecik. Gümüşhane, Bolu, Sinop ve bunun gibi karadeniz taraflarında bulunan illerdir.
  •  810 TL aylık kira yardımı yapılan iller ise: Kırklareli, Edirne, Amasya, Yozgat, Düzce, Muş, Şırnak, Yozgat, Aksaray, Kars, Kastamonu, Giresun, Isparta, Siirt, Uşak, Niğde, Rize, Bitlis
  • 905 TL aylık kira yardımı yapılan iller, 995 TL kira yardımı yapılan iller, 1085 TL kira yardımı yapılan iller ve 1150 TL kira yardımı yapılan iller olmak üzere 6 farklı para farklı farklı illere uygun ölçüde dağıtılmaktadır.

Şimdilik belirtilen iller ve para yardımları genel olarak bu şekilde belirtiliyor. Ancak bu para yardımları belirli yerlere göre artabilir yahut azalma gösterebilmektedir.

YORUM YAP KAZAN

 "Devletten Kira Yardım Başvurusu Alma 2023" Kampanyası için Katıl Kazan.

Kapalı